Contrology (Pilates) is complete coordination of body, mind, and spirit.
Pilates, bedenin, zihnin ve ruhun bütünsel koordinasyonudur.
Joseph Pilates
PİLATES NEDİR?
Pilates kasların güçlenmesini, dayanıklılığın ve esnekliğin artmasını sağlayan bir egzersiz sistemidir. Tüm vücudun çalıştırıldığı pilates derslerinde, zihnin ve bedenin bir arada calışmasına odaklanılır.
Pilates, her yaşta herkesin yapabileceği bir egzersizdir.
Pilates yapmak için bir çok nedeniniz olabilir:
- Amacınız, fit , güçlü,sıkı, esnek ve sağlıklı olmak olabilir.
- Ofiste oturmaktan sırt, boyun omuz ağrılarından şikayetçi olabilirsiniz.
- Geçirdiğiniz bir sakatlık ya da operasyon sonrası tekrar güçlenmek ve eski formunuza geri dönmek isteyebilirsiniz.
- Fıtık vb bazı rahatsızlıklarınız sonucu doktorunuz size hayat kalitenizi artırmak için önermiş olabilir.
- Sağlıklı bir hamilelik ve doğum sonrası forma girmek istiyor olabilirsiniz

PİLATES ALETLERİ NELERDİR?
REFORMER
Reformer, Joseph Pilates tarafından geliştirilmiş çok yönlü bir ekipmandır. Yatağa benzer bir dizaynı vardır. Yatak farklı direnç seviyelerindeki yaylar ile bağlantılıdır. Yay direnci ve reformer ın ergonomikliği sizi desteklerken, kaslarınızın da etkin olarak çalışmasını sağlar.
Reformerda ellere ve ayaklara takılabilen kayışlar, ayak barı, omuzluklar ve başlık bulunur. Kayışları ellere ya da ayaklara takarak, yatak üzerinde ayakta ya da diz üstünde durarak, ayak barını kullanarak; sırt ustü, yan, yüz üstü yatış pozisyonlarında çok farklı hareket kombinasyonları yapılabilmektedir. Böylece her seviye ve ihtiyaca yönelik hareket çeşitliliği ile dersler kişiye özel şekilde rahatça planlayabiliyoruz.
TRAPEZE TABLE / CADILLAC
Yanlarında ve tepesinde metal barların bulunduğu bir yatak şeklindedir. Çeşitli yaylar ve barlar kullanılarak, temel hareketlerden akrobotik ve ileri seviye hareketlere kadar bir çok hareket yapılabilir.
KONNECTOR
Konnector diğer reformerlardan farklı olarak 4 ayrı banta sahiptir. Böylece hem kol hem bacakları aynı anda çalıştırarak, koordinasyonu çok daha ileri seviyeye taşımak mümkün. Ayttrıca kolların ve bacakların bağımsız ve farklı yönlerde harake ettirilebilme özelliğiyle çok sayıda farklı hareket kombinasyonunu mümkün kılar. Bazı hareketlerde bu bantlar sayesinde vücüdun doğru duruşunu yakalaması için size destek olur.
CHAIR
İsmiyle paralel gerçekten sandalyeye dönüşebilen bir ekipmandır. Pedalları ve pedallara bağlanan yaylarıyla özellikle güç egzersizleri için etkilidir. Ayakta durmak, oturmak, yer hareketleri gibi çok çeşitli pozisyonlarda ve fonksiyonlarda kullanılabilir.
LADDER BARREL
Fıçıya benzer bir alanı ve ahşağ merdiveni olan bir bölümü vardır. Genel olarak omurganın hareketleri, bacak güç ve esneklik hareketlerinde ağırlıklı kullanılır.
PİLATESİN YARARLARI
PİLATESİN YARARLARI
- Beden ve zihin koordinasyonunu artırır
- Yalnızca üst kas gruplarını değil derin kas gruplarını da çalıştırmayı hedefler. Böylece ince ve uzun bir kas yapısına ve sıkı bir vücuda sahip olursunuz.
- Tüm vücudu orantılı olarak çalıştırır.
- Güçlü merkez(core) kaslar- düz bir karın, güçlü sırt ve bel kaslarına sahip olmanızı sağlar.
- Kasları uzatır, güçlendirir, esnekliği ve eklem mobilitesini artırır.
- Güç ve esneklik dengesini geliştirerek, diğer spor dallarında da performansını artırır ve sakatlanma riskini düşürür. Bu yüzden, profesyonel sporcuların önemli antrenman rutinleri arasındadır.
- Duruş bozukluklarını düzeltir ve düzgün bir postüre sahip olmanızı sağlar
- Günlük yaşantınızda daha verimli ve etkin hareket etmenize yardımcı olur
- Hareketler ergonomik aletler ya da vücut ağırlığını kullanarak yapıldığından ve vücut ağır yük altında olmadığından, fizik tedavi ve rahbilitasyon merkezlerinde de kullanılan güvenli ve rahat bir egzersiz türüdür.
- Her seviye, yaş ve ihtiyaca yönelik özel çalışmalar rahatlıkla dizayn edilebilir.
PİLATESİN TARİHÇESİ

Joseph Hubertus Pilates
“Pilates ilk olarak bir erkek tarafından, erkekler için erkeklerde uygulanarak geliştirildi.”Joseph Hubertus Pilates 1883 yılında Almanya’da doğdu. Çocukken astım, raşitizm ve ateşli romatizma ve gibi hastalıklarla mücadele etti. Bu hastalıklarla mücadele etmek için farklı egzersiz yöntemlerini denedi. Beden, zihin ve ruhun dengesini içeren kendi egzersiz sistemini geliştirdi.
1912 yılında İngiltere’ ye gitti. Oradaki dedektiflere savunma teknikleri üzerine eğitim verdi. 1. Dünya Savaşı çıkınca Lancaster civarında tutsak kampına girdi. Bu dönem boyunca, fikirlerini geliştirdi ve kamptaki arkadaşlarını bu egzersiz sistemiyle çalıştırmaya başladı. Buradaki başarısı görülünce savaş sırasında bir hastanede çalışmaya gönderildi. Oradaki hastalara egzersiz yaptırarak kasların, bağışıklık sistemlerinin ve aerobik kapasitelerinin güçlenmelerine yardımcı oldu. Bu sistemi uygularken hastane yataklarına yaylar takarak, yatan hastaların yay direncine karşı egzersiz yapmasını sağladı. Böylece ilk egzersiz ekipmanının temeli ortaya çıktı.
1918 yılında İngiltere’de milyonlarca insanın ölmesine sebep olan bir grip salgını oldu. Joe’ nun çalıştırdığı askerlerden hiçbiri ölmeyince yöntemin etkinliği kanıtlanmış oldu. Joe, serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya döndü. Alman yetkililer kendi metodunu Alman ordusuna öğretmesini isteyince, Almanya’dan ayrılmaya karar verdi ve 1926 yılında Amerika’ya gitti. Yolculukta eşi Clara Zeuner ile tanıştı. New York Balesi ile aynı binada Clara ile birlikte stüdyolarını açtılar. Bir çok dansçıyı “Kontroloji” adını verdikleri bu sistem ile çalıştırdılar. Reformer, Wunda Chair, Cadillac, Ladder Barrel, Spine Corrector gibi bir çok makineyi geliştirdi. Bu egzersiz sistemi, hem tekniği geliştirdiği hem de sakatlıkları iyileştiridiği için, özellikle dans çevrelerinde çok popüler oldu. Dans efsaneleri Ruth St. Denis, Ted Shawn, Jerome Robbins, George Balanchine and Martha Graham, aktör Jose Ferrer ve yazar Christopher Isherwood gibi ünlü isimler stüdyonun ziyatreçileri arasındaydı. Müşterilerin %60’ı erkekti.
1932 yılında Joe “Your health” isimli ilk kitabını yayınladı ve 1945’te de ikinci kitabı “'Return to Life Through Contrology” yayınlandı. 1967 yılında 83 yaşında vefat etti. Yazdığı kitaplar ve yetiştirdiği eğitmenler sayesinde, metodu yayılmaya devam etti. Hayatı boyunca bu egzersiz metoduna “Kontroloji” dendi. Ölümünden sonra Pilates olarak bilinmeye başlandı.